În Moldova, plasticul reciclat este folosit pentru repararea drumurilor

Amestecul de beton asfaltic cu adăugarea de plastic reciclat MR8 a fost utilizat pe două secțiuni ale drumului din Districtul Strashen, relatează Administrația de Stat a autostrăzilor. Amestecul este fabricat din polimeri reciclați și este conceput pentru a extinde liantul de bitum în amestecul de asfalt, reducând astfel volumul de bitum necesar cu 5-10%.

Adăugat la mixul de asfalt, MR8 este conceput pentru a înlocui bitumul nemodificat la un cost mai mic, reducând în același timp emisiile de CO2 și reducând utilizarea resurselor derivate din combustibili fosili. Producătorul MR8, compania" MacRebur " din Scoția, intenționează să investească aproximativ 7 milioane de euro în organizarea producției unui amestec de polimeri din plastic reciclat în Moldova.

Două secțiuni de drum din Districtul Strashen au fost selectate pentru testarea produsului:

M5 frontiera cu Ucraina-Kriva-Bălți-Chișinău-Tiraspol-frontiera cu România, tronsonul km 243.30 — 243.58;

G82. 1 Strasheny — M5, km 0.00-1.00.

Siturile experimentale selectate sunt incluse în programul de reparații periodice din fondurile fondului rutier pentru 2022, astfel încât introducerea MR8 nu necesită alocarea de fonduri suplimentare. În prezent, pe autostrada G82.1 Strasheny — M5, km 0,00 — 1,00, s-au efectuat lucrări de așezare a covorașelor de asfalt folosind aditivul MR8. Laboratorul de încercări al Administrației de Stat a Drumurilor va monitoriza starea pavajului din beton pentru a evalua durabilitatea și calitatea amestecului pus în funcțiune.

Astfel, utilizarea amestecului de beton asfaltic cu adăugarea de polimeri Plastici MR8 va duce la economii semnificative de costuri.

Curs de schimb valutar in Moldova!

Ştiri