Moldovagaz a explicat de ce vrea să majoreze prețurile la gaze

Explicații privind ultima solicitare a Moldovagaz sa către Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică:

1. Moldovagaz sa nu a încercat niciodată să majoreze tarifele cu orice preț. Ne prețuim clienții și căutăm mereu un echilibru între interesele furnizorului și ale consumatorului.

2. Situația este de așa natură încât prețul de achiziție de astăzi inclus în tarif (696 USD la 1.000 de metri cubi) este cu 284 USD mai mic decât prețul de achiziție pentru luna iulie (980 USD). Dacă înmulțit cu volumul consumului de gaze în luna iulie, care este de 26 de milioane de metri cubi, diferența va fi mai mult de 7 milioane dolari.

3. Compania a acumulat deja abateri tarifare negative de la costul achiziției gazelor naturale cu 783 milioane lei doar în 2022. Dacă luăm în calcul abaterile financiare din ultimul an (1,7 miliarde de lei), atunci valoarea totală a abaterilor va fi de circa 2,5 miliarde de lei. Aș dori să menționez că Moldovagaz nu solicită compensarea acestor abateri financiare în termen de un an, așa cum prevede metodologia ANRE.

4. Pe lângă plata gazelor naturale consumate, compania este obligată să efectueze cheltuieli fixe pentru întreținerea infrastructurii de transport și distribuție a gazelor. Pentru luna iulie, această sumă a cheltuielilor va fi de la 120 la 140 de milioane de lei. Toate aceste sume au fost aprobate de ANRE în cadrul actualelor tarife. Ținând cont de faptul că începând cu 01.07.2022, soldul conturilor companiei a rămas doar 14 milioane de lei, ținând cont de prioritatea plății obligațiilor de achiziție a gazelor naturale până la 20.07.2022, putem concluziona cu siguranță că nu toate cheltuielile companiei vor fi finanțate integral.

5. Datoria Moldovagaz față de buget sub formă de TVA la importurile de gaze naturale în aprilie și mai 2022, în baza deciziei Comitetului de urgență, se ridică la 107 milioane de lei, iar în fiecare săptămână compania va rambursa parțial această datorie. În iulie, este necesar să se plătească TVA pentru luna iunie, ceea ce, la rândul său, determină și o povară financiară semnificativă.

6. Datoria tuturor categoriilor de consumatori pentru gazele naturale furnizate de la începutul anului este de 79 milioane de lei. Având în vedere interdicția de deconectare a debitorilor până la 30 iulie, nu văd nicio dinamică pozitivă în rambursarea sumei totale a datoriei în următoarele 14 zile necesare pentru strângerea de fonduri pentru plata către principalul furnizor. Am pregătit materialul, - a scris Vadim Cheban.

Curs de schimb valutar in Moldova!

Ştiri