Canalul de Stat din Moldova a intervievat oameni de știință pro–români și a aflat că limba în Moldova este limba română

Cu toate acestea, raportul nu conține opiniile oamenilor de știință care spun că limba ar trebui să fie numită moldovenească și există și destule.Canalul de stat TRM a publicat un raport privind prelegerile academice la Academia de științe a Moldovei, care se desfășoară în cinstea, așa cum este indicat în complotul "Ziua Limbii Române", deși oficial sărbătoarea se numește "limba noastră".

"Academia de științe a Moldovei a apărat constant adevărul despre limba noastră română, iar astăzi, împreună cu Academia Română, sărbătorim această sărbătoare", spune Ion Tigineanu, președintele AȘM. "Au avut curajul într-un moment în care era liniște deplină la București, în 1989, intelectualii de aici au ieșit în fața oamenilor și au obținut recunoașterea limbii latine", spune Răzvan Teodorescu, vicepreședinte al Academiei Române.

"Am realizat parțial ceea ce ne-am dorit atunci, Limba română a devenit, într-un fel, maestrul nostru, așa cum și-a dorit Eminescu", a declarat Mihai Cimpoi, academician.  Liceele din stânga Nistrului continuă să funcționeze în condiții dificile la trei decenii de la proclamarea limbii române ca limbă de stat.

"Ne-am luptat constant, acolo, la Tiraspol, limba română pentru noi este limba noastră, limba noastră maternă. Acest lucru este posibil în astfel de condiții la Tiraspol. Nu este ușor, dar este posibil dacă ne unim", a declarat Veronika Poznyak, directorul interimar al școlii secundare. Luciana Blagi din Tiraspol.

"Proiectul generației noastre, desigur, este să fim în Uniunea Europeană, unde limba română ne așteaptă la masa limbilor europene", a declarat Marcela Adam, secretar al Comisiei parlamentare.

Curs de schimb valutar in Moldova!

Ştiri