Moldova dezamăgește din nou Gazprom: Chișinăul cere amânarea auditului datoriei

Guvernul moldovean nu va avea timp să finalizeze auditul datoriei istorice a Moldovagaz sa față de Gazprom. Acest lucru a fost anunțat astăzi, 31 August, de vicepremierul Republicii Andrey Spynu, comentând discuțiile telefonice purtate cu o zi înainte cu șeful concernului rus Alexey Miller.

În prezent, datoria companiei moldovenești de distribuție a gazelor naturale este de 433 milioane dolari, iar ținând cont de întârzierea efectuării plăților, suma totală a datoriei ajunge la 709 milioane dolari, aceasta excluzând regiunea transnistreană, care nu și-a transferat partea de plăți către Moldovagaz de mai bine de zece ani.

Reamintim că la 1 noiembrie 2021 a intrat în vigoare un nou contract pe cinci ani pentru furnizarea gazului rusesc către Moldova. Conform protocolului semnat de vicepremierul Republicii Moldova, Andrey Spynu, și președintele Consiliului de Administrație al Gazprom, Alexey Miller, partea moldovenească s-a angajat să efectueze un audit al datoriei până la 1 mai 2022. Chișinăul a decis să aleagă independent un auditor pentru auditarea unei filiale Gazprom, neglijând opinia părții ruse. După aceea, Moscova a pus la îndoială transparența și obiectivitatea viitorului audit, punând la îndoială aprobarea acestuia.

După ce partenerii externi au refuzat să coopereze cu Chișinăul din cauza evenimentelor din Ucraina, invocând insecuritatea regiunii, auditul a fost întrerupt în timp util. O nouă licitație a Agenției Proprietății Publice a fost anunțată la sfârșitul lunii ianuarie 2022. Cu toate acestea, guvernul a recunoscut-o ca nevalidă, deoarece nu au fost îndeplinite condițiile, potrivit cărora a fost necesară participarea obligatorie a cel puțin două companii străine. În iulie, s-a decis organizarea unor negocieri directe, necompetitive privind încheierea unui contract de audit.

La 11 August, Agenția Proprietății Publice a RM a anunțat că în cele din urmă a fost semnat un acord pentru auditarea datoriei Moldovagaz față de Gazprom. Contractul pentru un studiu financiar și juridic independent al datoriei istorice a părții moldovenești a fost încheiat cu Wikborg Rein Advokatfirma AS din Norvegia și Forensic Risk Alliance & Co din Marea Britanie.

După cum a relatat EADaily, Chișinăul va plăti 15 milioane de lei (aproximativ 800 de mii de dolari) companiilor norvegiene și Britanice angajate pentru a efectua un audit independent. Fostul președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, consideră că guvernul a semnat un contract pentru efectuarea unui audit independent al datoriei Moldovagaz față de Gazprom, fără licitație publică, pentru a ascunde abuzurile.

Curs de schimb valutar in Moldova

Ştiri