PSRM a condamnat acțiunile poliției împotriva protestatarilor

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova condamnă categoric acțiunile autorităților țării împotriva protestatarilor de duminică din Centrul Chișinăului. Fiecare formațiune politică are dreptul legal de a organiza marșuri pașnice și mitinguri de protest. Blocarea traseului convoiului cu un cordon dublu de poliție, acțiuni agresive împotriva protestatarilor, inclusiv a persoanelor în vârstă, este o nelegiuire directă. Niciun guvern nu și-a permis vreodată astfel de acțiuni.

Amintim actualilor lideri ai Republicii Moldova că în 2018 au fost revoltați de acțiunile poliției de Ziua Independenței Republicii Moldova, când protestatarii, inclusiv actualul președinte Maya Sandu, au încercat să perturbe evenimentul oficial de depunere de coroane de flori la monumentul lui ștefan cel Mare.

Duminică, protestatarii nu au încercat să perturbe niciun eveniment cu participarea unor înalți oficiali ai statului – încercau să-și exercite dreptul legal de a protesta duminică. Există utilizarea unor standarde duble în raport cu sine și cu cetățenii țării care au opinii opuse.

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova consideră protestele pașnice drept un drept legitim al fiecărui cetățean al țării. Arbitrariul poliției față de protestatarii pașnici care exprimă cereri Politice și nu comit acte de vandalism împotriva instituțiilor statului, precum protestatarii din 2020, este absolut inacceptabil.

Solicităm Ministerului Afacerilor Interne să furnizeze informații cu privire la cei care au dat ordine care au provocat violență nejustificată împotriva protestatarilor pașnici și, de asemenea, solicităm Procuraturii Generale a Republicii Moldova să ofere o evaluare juridică conducerii Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova și acțiunile ofițerilor de poliție care au utilizat astfel de măsuri împotriva protestatarilor duminică, 30 octombrie 2022. Fiecare polițist care a participat la acțiuni violente împotriva cetățenilor moldoveni trebuie adus în fața justiției.

Curs de schimb valutar in Moldova

Ştiri