Gazprom a redus cu 50% aprovizionarea cu gaze a Republicii Moldova, se preconizează o criză energetică

Începând cu luna noiembrie, Gazprom rus a confirmat furnizarea a doar 5,7 milioane de metri cubi de gaze pe zi către Moldova, ceea ce reprezintă 51% din volumul convenit prin contract. Acest lucru a fost anunțat pe 31 octombrie de către ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Moldova, Andrei Spînu, în telegrama sa, scrie,, adevărul European,,

Spînu a menționat că volumul livrat de gaze rusești va fi distribuit astfel: 3,4 milioane de metri cubi pe zi pentru malul drept și 2,3 milioane de metri cubi pe zi pentru malul stâng. Regiunea transnistreană va primi cu 40% mai puțin decât în octombrie, a adăugat el. Este demn de remarcat faptul că gazul este utilizat, în special, pentru producția de energie electrică, principalul producător fiind GRES moldovenesc, situat pe teritoriul Transnistriei.

Spînu a menționat că reducerea consumului de energie electrică este extrem de importantă. "Vă cerem să continuați economia națională. Avem multe exemple bune, dar sunt sigur că mai este loc de responsabilitate", s-a adresat el cetățenilor. Spynu a subliniat că la 1 noiembrie, deficitul de energie electrică va fi de aproximativ 4070 MW/oră.

Anterior, Comisia Națională pentru Situații de urgență a aprobat un plan de reducere a consumului de energie electrică în Republica Moldova pe perioada deficitului. Printre altele, prevede o reducere a iluminatului interior cu 30%, dezactivarea iluminatului decorativ, publicitatea, oprirea scărilor rulante în timpul orelor de vârf, reducerea temperaturii de încălzire în cameră. Pe 28 octombrie, au anunțat riscul întreruperilor de curent.

Curs de schimb valutar in Moldova

Ştiri