Autoritățile moldovenești intenționează să cumpere gaze pe platforma Uniunii Europene

Prim-ministrul Republicii Moldova, Natalia Gavrilica, și-a exprimat interesul pentru achiziționarea gazelor naturale pe Platforma Comună de achiziții a UE, transmite serviciul de presă al Guvernului Republicii Moldova.

Gavrilica se află într-o vizită oficială în Germania, unde s-a întâlnit cu liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, europarlamentarul Manfred Weber. Ea a exprimat interesul Republicii Moldova pentru achizițiile de gaze naturale pe Platforma Comună de achiziții a UE.

"Accesul la această platformă ne va permite să consolidăm procesul de asigurare a securității energetice a Republicii Moldova ... în ciuda faptului că am suferit foarte mult din cauza creșterilor de prețuri și a reducerii volumului de gaze naturale furnizate de Gazprom, continuăm să privim ferm spre viitorul European", citează serviciul de presă al Guvernului, Gavrilică.

Premierul a menționat că Republica Moldova se confruntă cu probleme în domeniile economiei, vieții sociale, energiei și securității.

În Moldova, există o stare de urgență, declarată, printre altele, din cauza crizei energetice pe fondul problemelor legate de deficitul de gaze și o creștere accentuată a prețului resurselor energetice. În decembrie, Chișinăul a revenit la achiziționarea energiei electrice de la GRES moldovenești deținute de compania rusă Inter RAO (situată pe teritoriul Transnistriei), cu care a suspendat relațiile comerciale de la 1 noiembrie.

Moldovagaz furnizează Pridnestrovie cantitatea necesară de gaze naturale, iar Moldova însăși folosește gaze din rezervele acumulate (peste 200 de milioane de metri cubi). În octombrie 2021, autoritățile moldovenești au convenit cu Gazprom să prelungească contractul de furnizare a gazelor către republică, sub rezerva unui audit al datoriei Moldovagaz în 2022. Gazprom a informat că își rezervă dreptul de a opri complet livrările de gaze către Moldova din cauza încălcării de către Moldovagaz a obligației de plată și a condițiilor Acordului privind decontarea datoriilor istorice.

Curs de schimb valutar in Moldova

Ştiri