Economia UE continuoă să scadă, de asemenea, și în a doua jumătate a anului 2012
Economia europeană este de aşteptat să scadă din cauza unor probleme în sectorul bancar şi de criză. Reducerea împrumuturilor afectează în mod negativ producţia industrială globală în zona euro, în timp ce utilizarea capacităţii suferă din cauza cheltuielilor de consum mai mic.
În ciuda acestei situaţii, Germania, reprezentată de cea mai mare banca din UE se atîrnă critic față de cumpărarea obligaţiunilor de către BCE.
În legătură cu toate ipotezele de mai sus, conform FMI, economia UE în 2012, pierde 0,2% din PIB. Aceasta prognoza înseamnă o serie de falimente ale instituțiilor financiare importante ale UE, având pe teritoriul lor bilanţurile obligaţiunilor de PIIGS. Experţii recomandă să nu întârzie măsurile monetare ale autorităţilor de reglementare la nivel mondial, în scopul de a evita un nou val de criză.
Randamentul scăzut al obligațiunilor în Statele Unite ale Americii, Germania, Marea Britanie, Japonia, sugerează, de asemenea, un posibil declin al economiei UE în viitorul apropiat.