Prognoza expertului a viitorului Leului moldovenesc

Anul 2022 va fi caracterizat de stabilitatea cursului leului moldovenesc cu o usoara tendinta de depreciere. Cel mai probabil, Banca Nationala a Moldovei (BNM) va efectua interventii prudente care vor permite leului sa se indrepte spre linia de echilibru. Parere lui Veaceslav Ionita, expert in politici economice al Institutului pentru dezvoltare si initiative sociale (idis) „viitorul”, prezentata vineri, 28 ianuarie, in cadrul programului „Analiza economica cu Veaceslav Ionita”.

Dupa parerea expertului, creditele de consum, care au crescut brusc in 2021, au ajuns pe piata valutara si au creat un deficit valutar, vor scadea in 2022. Socul energetic va fi mai slab comparativ cu 2021. ca un deficit valutar. Economistul sustine ca in Republica Moldova cursul de schimb se formeaza din cererea de valuta, oferta de valuta si interventia bancii centrale pe piata valutara.

In 2021, ca si in alti ani, BNM a intervenit activ pe piata valutara pentru a asigura aprecierea sau deprecierea leului moldovenesc, in functie de tendintele pietei. Totodata, pentru a preveni o depreciere brusca a leului, care ar determina o inflatie si mai mare decât cea inregistrata, care a atins nivelul maxim in ultimii 18 ani.

Dupa parerea expertului, in scurt termen principalul instrument de scaderea a inflatiei in Republica Moldova este cursul de schimb valutar. Inflatia mare inseamna preturi socante pentru populatie, deoarece pretul marfurilor importate, care domina consumul moldovenesc, depinde de cursul de schimb valutar. Când leul se scade, preturile cresc, iar când se creste, preturile scad.

Curs de schimb valutar in Moldova!

Ştiri