Dialog decisiv la Chisinau: Moldova vrea din nou electricitate din Transnistria

Astazi, 2 decembrie, la Chisinau, au loc o intrevedere a reprezentantilor politici ai Republicii Transnistrene si Republicii Moldova. Consultarile sunt din nou dedicate discutarii crizei energetice cu care se confrunta regiunea din cauza reducerii livrarilor de gaze rusesti, precum si a libertatii de circulatie a cetatenilor, in special, inspectiei aprofundate a oficialilor Nistreni la Aeroportul Chisinau.

Partea moldoveneasca este reprezentata de Oleg Serebrian, Viceprim-ministru pentru Reintegrare, si Vitaly Ignatiev, ministrul Afacerilor Externe al Pridnestrovie, negociator de la Tiraspol. La sfarsitul discutiei, au promis ca vor merge la presa. Comunicarea are loc pe site-ul OSCE.

inainte de intalnire, Secretarul General al OSCE, Helga Maria Schmidt, a declarat ca misiunea a facilitat intotdeauna astfel de intalniri, anul acesta au fost opt.

Se stie ca subiectul principal pe care Serebryan intentioneaza sa-l ridice este posibilitatea reluarii furnizarii de energie electrica de la GRES Moldoveneasca pe malul drept al Nistrului. in octombrie, autoritatile Republicii Moldova au decis sa renunte la energia electrica generata de intreprinderea Inter RAO din Transnistria (cu conditia ca 70% din nevoi, Moldova a cumparat inca 30% in Ucraina pentru a se diversifica), deoarece pentru aceasta a fost necesara furnizarea MoldGRES cu un volum suplimentar de gaz. Acum Chisinaul cumpara energie electrica in Romania la un pret de 5-7 ori mai scump si prin Ucraina, ceea ce creeaza riscuri suplimentare.

in ajun, ministrul Infrastructurii si Dezvoltarii Regionale, Andrei Spynu, a confirmat ca capacitatea MoldGRES este suficienta pentru a furniza energie electrica pe intreg teritoriul Republicii Moldova, iar autoritatile de la Chisinau continua sa negocieze pe aceasta tema.

Ultima intalnire a reprezentantilor politici in procesul de negocieri privind reglementarea transnistreana a avut loc la 28 octombrie, la sediul OSCE de la Tiraspol, la initiativa Republicii Moldova. Serebryan era gata sa vorbeasca despre problemele din sectorul energetic, pe care le-a numit generale, iar Ignatiev a ridicat o gama larga de probleme economice: importul de medicamente si alimente si activitatea institutiilor bancare. El a sfatuit-o pe Serebryany sa discute agenda ei la Moscova, fiind atunci sigur ca aceste provocari nu vor afecta Tiraspolul. Atunci partile nu au ajuns la un numitor comun.

Doua zile mai tarziu, Transnistria insasi s-a confruntat cu o penurie de gaze, Moldovagaz a redus proportional limita pentru malul stang, explicand ca Gazprom, din cauza situatiei din Ucraina, a redus cantitatea totala de gaze naturale pentru Republica Moldova cu mai mult de o treime. Consiliul de securitate al PMR a acuzat autoritatile moldovenesti de sub-livrare deliberata, a impus o urgenta economica si a apelat deja la Rusia pentru ajutor.

Curs de schimb valutar in Moldova

Ştiri