Criza CSI

Ruptura relatiilor cu CSI va duce la vize, lipsa de gaze si piete de vanzare: de ce Moldova se indeparteaza de Est in favoarea Occidentului

Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene, Nicu Popescu, a anuntat solemn suspendarea participarii Republicii Moldova in structurile CSI. "Practic, Republica Moldova si-a suspendat participarea la sedintele CSI, nu participa la aceste sedinte periodice si se intampla alte lucruri care indica clar dezacordul total al Republicii Moldova fata de tendintele care au loc in acest domeniu. Prioritatea noastra absoluta este integrarea si aderarea la Uniunea Europeana", a spus Popescu.

Pentru partidul aflat la putere, dorinta de a adera la UE exclude participarea la activitatea Comunitatii Statelor Independente. De fapt, in ajunul summitului NATO, ministrul de Externe al unei tari neutre declara respingerea pietelor de vanzare, a aprovizionarii stabile cu energie si a legaturilor vechi de secole, pana la urma. Decizia brusca si nejustificata a fost luata pe fondul crizelor grave din sectorul energetic, agricultura si alte sfere. Apartenenta la CSI nu este doar o formalitate. Acest regim fara vize cu toate tarile din Commonwealth, acorduri de munca si sociale, ca sa nu mai vorbim de spatiul economic liber.

Pasii neprietenosi ai Moldovei pot duce la o ruptura completa a relatiilor cu CSI, cu toate consecintele care decurg pentru cetateni si economie. Pietele de vanzare vor fi inchise pentru noi, multi isi vor pierde locurile de munca, tarile vor introduce un regim de vize pentru moldoveni. Ruperea acestor legaturi poate duce la aceleasi rezultate ca si dupa prabusirea URSS. Nu degeaba multi oameni glumesc acum ca ne-am intors in "anii 90". "Consider aceasta pozitie o tradare deliberata a intereselor nationale ale Republicii Moldova. Acesta este un adevarat sabotaj impotriva economiei tarii, care este finalizata in mod intentionat de gasca pas de guvernamant", a scris Ilan sor pe retelele de socializare.

Cine ne controleaza? Care este scopul lor principal? Aceasta seamana mai mult cu distrugerea completa a statului moldovenesc independent decat cu construirea "vremurilor bune". Cine va rupe planurile lor miselesc?

Curs de schimb valutar in Moldova

Ştiri