Blinken și Sandu au discutat despre reforme și îmbunătățirea securității energetice a Republicii Moldova

Secretarul de stat american Anthony Blinken s-a întâlnit vineri cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, în marja Conferinței de securitate de la Munchen. Departamentul de Stat al SUA a comunicat că a discutat despre eforturile Republicii Moldova de a promova programul de reforme democratice, de a consolida suveranitatea și integritatea teritorială a acesteia, precum și de a spori securitatea energetică.

Secretarul de Stat a menționat asistența oferită de Statele Unite pentru sporirea stabilității politice și economice a Republicii Moldova și depășirea consecințelor grave ale războiului rus împotriva Ucrainei.

"Suntem profund îngrijorați de anumite conspirații, care, după cum am văzut, provin din Rusia, cu scopul de a destabiliza guvernul și, desigur, apreciem foarte mult eforturile pe care Moldova le face pentru a le proteja împotriva lor", a spus șeful diplomației americane.

Potrivit lui Blinken, Moldova "s-a trezit fără să vrea într-o situație de "furtună perfectă" de provocări care au venit din exterior", care a avut un impact mare asupra situației din interiorul țării. El a menționat că Guvernul Republicii Moldova are nu doar un program puternic de reformă, ci și un program economic bun, al cărui element important este energia.

"Statele Unite continuă să sprijine puternic eforturile Republicii Moldova de diversificare a aprovizionării cu energie pentru a asigura o sustenabilitate reală și, desigur, prețurile vor scădea", a subliniat el.

Sandu a menționat că anul 2022 a fost "incredibil de dificil" pentru Moldova, dar Statele Unite au susținut țara "la fiecare pas."

Ştiri